3D принтираните къщи от проекта Хабитат за Марс са готови

Когато накрая човечеството стъпи на Марс, това ще бъде важно постижение, но пътниците, които първи ще стигнат до Червената планета, вероятно няма да бъдат там за много дълго.

В крайна сметка обаче, НАСА и целият свят очакват, че ще бъде колонизиран не само Марс, но и други планети, и за да се осъществи тази мечта, ще трябват места за живеене на междупланетните пътници.

Имайки това предвид, НАСА стартира 3D-печатното предизвикателство, наречено Хабитат, като възложи на екипи от изследователи и инженери да проектират домове за космическите пътешественици, които биха могли да бъдат създадени по заявка с помощта на хардуер за 3D печат, взет на теоретично пътуване до Марс или друга подобна на Земята планета. Сега един от финалните етапи на състезанието завърши и НАСА избра трите най-добри виртуални жилища.

Конкурсът се проведе в три фази, като всяка от тях е разделена на няколко специфични задачи. Понастоящем екипите са в последната фаза, а виртуалната 3D конструкция, която току-що е завършила, дава три уникални местообитания.

Тази част от предизвикателството имаше награда на стойност 100 000 долара, която беше разделена приблизително равномерно между трите най-добри проекта. Неща като архитектурна цялост, ефективност и устойчивост са били взети под внимание при оценяването на всеки проект, а победителят (най-горе) е отбелязал най-много точки за стабилност на дизайна.

 

Продължавайки напред, най-големият тест за екипите ще бъде директно изграждане на обиталищата, което ще даде възможност да се отпечатат малки версии на техните творения пред публика от учени и научни фенове. Това събитие е планирано да се проведе от 1 до 4 май в Илинойс, а паричните премии възлизат на впечатляващите $ 800,000.

Разбира се, въпреки ангажираността на НАСА със състезанието, нищо не гарантира, че първите хора, които ще колонизират Марс, всъщност ще живеят в къщи, моделирани точно като тези, разработени от екипите в това състезание. По-скоро космическата агенция иска да проучи нови възможности за местообитания и да намери инженери и дизайнери, които биха искали да работят, когато най-накрая започне истинската подготовка за колонизиране на Марс, а още преди това, вероятно и на Луната.

Източник: www.megavselena.bg

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*