13 невероятни изобретения и открития, които са дело на Българи

Българите имат свой собствен принос в развитието на човечеството, разказва сайтът come2bulgaria.com. Той е руски и е създаден за братушките, които имат интерес от страната ни и евентуално да дойдат тук на туризъм, да правят бизнес или да закупят недвижимост.

Ние подбрахме 13-те неща според нас, които са най-значими днес.

Според руското издание, нашите изобретатели са се осмелили да прекрачат сфери от бита, които са били немислими до момента и най-важното, списъкът далеч не е пълен. Хубаво е, че някой признава нашите достижения. И едно важно уточнение, което за съжаление навежда на не особено приятни мисли. Голяма част от родните открития са направени от хора, живеещи и работещи извън България. Ето ги и тях.

1.Кирилицата. Тя е същината на нашата култура…и не само. Честно казано, ние смятаме, че азбуката трябва да стои на много по-челна позиция. В момента кирилицата е третата призната азбука в ЕС. Без нея славяните в Европа не биха имали култура и книжнина.

2. Едно от  най-важните открития е киселото мляко. Преди години немски учени откриха, че нашето мляко може да помогне при лечението на паркинсон, в Япония е издигнато в култ и определено е един от най-разпознаваемите български продукти. Тук трябва да благодарим на д-р Стамен Григоров, откривателят на прочутата млечно-кисела бактерия – Лактобацилус Булгарикус.

3. На почетно място се подрежда  електронно-изчислителната машина, смятана за прародител на днешните компютри, лаптопи и таблети. Джон Атанасов патентова своя компютър през далечната 1939 год.

4. Под №4 застава не изобретение, а откритие. Професорът-астроном Димитър Съселов е човекът, открил най-отдалечената от слънцето планета. Тя се намира в съзвездието Стрелец, а откритието е направено през 2003 год. В момента 53-годишният българин е част от екипа на Харвардския университет.

5. Фотокопирната машина. Изненадахте ли се? Когато стоите в офиса и разпечатвате поредните документи, трябва да благодарите на академик Георги Наджаков. Това е човекът, който е улеснил работата на хиляди секретарки по света, а и не само.

6. Това изборетение е свързано с въздухоплаването. Първият транспортен самолет Douglas DS-3 е изобретен от екипа на главния конструктор Асен Йорданов. Запомнете това име, защото ще го срещнете още в този списък.

7. Въздушната възглавница, която осигурява безопасността ни в автомобилите е създадена през 50-те години на миналия век. Неин изобретател е същият онзи Асен Йорданов, създал и първият транспортен самолет.

8. Реактивните двигатели на лунния модул Орел са изобретени от д-р Иван Ночев. Благодарение на неговото изобретение е станало възможно кацането на лунната повърхност. Така че Армстронг и Олдрин трябва да са признателни на нашия сънародник, защото без него нямаше да са първите хора, стъпили на Луната.

9. Райна Касабова – тя не е изобретила нищо, но е променила историята. Райна е първата жена летец-изтребител. Първата жена в света, участвала в бойни полети. Това се е случило по време на Балканските войни.

10. Космическата храна. България е третата страна в света, след САЩ и бившия СССР, която е изпратила храна в космоса. Родната космическа храна е изобретена от екипа на академик Цветан Цветков. Академикът и неговите учени развиват биотехнологията за хладна консервация и изсушаването на органичните вещества във вакуум.

11. Слънчевите батерии. Благодарение на Димитър Чернев, хората се научиха да използват слънчевата енергия. Проф. Иван Митев е откривателят на шестия сърдечен тон. Откритието на българския медик е особено важно за съвременната кардиология.

12. Първата обработка на злато в света. В некропол край Варна са открити златни предмети, които са на повече от 6 хил. години. Съвременната наука ги признава като най-старите предмети в света, при които златото е било подложено на обработка от човека.

13. Прабългарският календар. Хиляди години преди нашата ера прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на земната година. И до ден днешен се смята за един от най-съвършените.

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*