Хормонът на глада стимулира растежа на нови мозъчни клетки

Може ли постенето или периодичното гладуване да са полезни за мозъка? Изглежда хормонът, който стимулира апетита насърчава растежа на нови мозъчни клетки, предпазва и от ефекта на стареене. Това може да обясни и защо някои хора твърдят, че след период на строга диета, като постенето например, прави умът им по-бистър.

Когато учените откриват грелинът, той веднага получава названието – хормон на глада. Той се произвежда от празния стомах, и ако останем гладни за няколко часа, концентрацията му в кръвта се повишава. Съществуват някои доказателства, че грелинът може да повиши когнитивните способности. Животни подложени на нискокалорична диета демонстрират завишени ментални способности, а причината за това може да е грелинът. Например, инжектирането на хормона на мишки, повишава броя на невронните връзки в техните мозъци.

Сега Джефри Дейвис от Университета Суонзи, Великобритания, и неговият екип, са открили още доказателства, че грелинът може да стимулира растежа на мозъчните клетки – процес познат като неврогенеза. Когато екипът добавя хормона към мозъчна тъкан от мишки, те наблюдават превключване на един определен ген (фибробластен растежен фактор), който задейства процеса на неврогенеза.

Нови спомени

Според Дейвис и екипа му, ако този ефект се наблюдава и при животни, това може да оказва влияние и върху формирането на спомени, тъй като се смята, че младите мозъчни клетки спомагат образуването на нови спомени. Това е така, защото младите клетки са по-лесно възбудими и реагират по-чувствително на нови стимули. Тези неврони се активират много по-лесно от старите.

Откритието може да намери приложение в лечението на различни дегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон, която се характеризира със загуба на определени мозъчни клетки. Предишни изследвания по темата, включително и на Дейвис, показват че грелинът може да предпази животни от развиване на болест на Паркинсон. В допълнителните лабораторни изследвания, екипът на Дейвис открива, че грелинът предпазва мозъчните клетки от смърт когато са принудени да имитират последиците от болестта на Паркинсон.

Друго проучване, проведено от колежка на Дейвис, Аманда Хорнсби, показва че хора страдащи от деменция – последствията от болестта на Паркинсон, имат по-ниски нива на хормона грелин в кръвта, в сравнение с хора които не страдат от болестта. Това показва, че грелинът или други подобни вещества могат да се използват за третиране на болестта на Паркинсон, обяснява Хорнсби.

Периодично гладуване

При хора подложени на диета с постоянно занижени с 25% от препоръчителния дневен прием калории, се наблюдават значителни положителни ефекти за здравето, включително и по-добър контрол над нивата на кръвната захар. Участници от подобни експерименти споделят, че чувстват ума си по-бистър. Това изглежда противоречи на някои изследвания, които отбелязват, че ниският калориен прием може да възпрепятства нормалната умствена дейност по време на лишението.

В стремежа си да се възползват от здравословните ефекти на нискокалоричната диета, някои хора прибягват до периодично гладуване, като се хранят нормално 5 дни, а през останалите 2 дни не поемат повече от 500 калории на ден. Този режим повишава нивата на грелин в кръвта. Но Николас Кунът от Техническия Университет в Мюнхен, Германия, отбелязва че новите мозъчни клетки започват да работят след едва няколко дни до седмици, така че хората не трябва да очакват гладуването да окаже мигновен ефект върху работата на мозъка.

Източник: 
http://snauka.com/hormonat-na-glada-nasarchava-rastezha-na-novi-mozachni-kletki/

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*