Топ 20 най-бедните държави в света

Свикнали сме да се оплакваме, че сме най-зле. Работа няма, заплатите са ниски, пенсиите са ниски, цените са високи и т.н. Сравняваме се с по-развитите страни, където хората печелят десетократно и живеят много по-добре от нас. Забравяме обаче, че има и по-зле от нас.
(копирано от:http://iskamdaznam.com)


1.29 милиарда души по света живеят в абсолютна бедност, което означава, че преживяват с по-малко от $1.25 на ден.

Кои са най-бедните страни в света?

 


20. Уганда

Picture

БВП на глава от населението: $1 317
Уганда е една от най-бедните нации в света. 37.7% от населението живее с по-малко от $1.25 на ден. Уганда разполага със значителни природни ресурси, включително плодородни земи, редовни дъждове, залежи от мед, злато и други минерали, а наскоро беше открит и нефт.Въпреки прогреса в намаляване на бедността в страната, която от 1992г до 2005г е спаднала от 56% до 31%, тя все още остава съществен проблем в градските райони, където живеят 85% от хората.

19. Хаити

Picture

БВП на глава от населението: $1 235
Хаити е икономика със свободен пазар, която се ползва от нископлатен труд и нетаксуван достъп до САЩ за голяма част от износа и. Бедност, корупция, и ограничен достъп до образование за голяма част от населението са сред най-големите проблеми в Хаити.Икономиката на страната пострада значително през януари 2010г, когато земетресение със сила 7.0 унищожи почти изцяло столицата и околните райони. И без друго най-бедната страна в западното полукълбо, където 80% от населението живее под прага на бедността, земетресението нанесе щети за $7.8 милиарда. Седем от десет хаитяни живеят с по-малко от $2 на ден.

 

18. Коморски острови

Picture

БВП на глава от населението: $1 232
Държава съставена от три острова с бързо нарастващо население и малко природни ресурси. По информация от 2008г около 50% от хората там живеят под прага на бедността с по-малко от $1.25 на ден. Причината са най-вече множеството преврати от независимостта на страната през 1975г до днес.

 

17. Гвинея-Бисау

Picture

БВП на глава от населението: $1 144
Икономиката на Гвинея-Бисау зависи основно от селското стопанство и риболова, но трафика на наркотици е най-примамливия бизнес. 60% от населението живее под прага на бедността, а наркотрафиканти от Латинска Америка използват Гвинея-Бисау, за да насочват кокаин към Европа. Правителството и военните не правят почти нищо, за да спрат този бизнес.

 

16. Мали

Picture

БВП на глава от населението: $1 128
В Мали 50% от населението живее в бедност. В страната има ресурси като злато, уран, добитък и сол, но Мали си остава зависима от международната помощ. Икономиката е съсредоточена най-вече край река Нигер, след като около 65% от площта на страната е пустиня. Мали изпита растеж на икономиката от 5% на година между 1996 и 2010г, но въпреки това си остава една от най-бедните страни в света.

 

15. Етиопия

Picture

БВП на глава от населението: $1 093Етиопия страда от бедност и лоша хигиена. В столицата Адис Абеба 55% от населението живее в съборетини. Въпреки бързият растеж през последните години, БВП на глава от населението е един от най-ниските в света, а икономика е изправена пред много сериозни структурни проблеми.Икономиката на Етиопия е базирана на селското стопанство, което отговаря за 41% от БВП на страната и 85% от всичките работни места. Селскостопанската продуктивност остава ниска, а секторът страда от лоши практики за култивиране и чести суши.

 

14. Мозамбик

Picture

БВП на глава от населението: $1 085
Страна с една от най-големите безработици в света. 75% от населението работи в селското стопанство, което страда от неадекватни инфраструктура, комерсиални мрежи и инвестиции. Минималната заплата е $60 на месец.

 

13. Гвинея

Picture

БВП на глава от населението: $1 083
Гвинея разполага с диаманти, злато и други ценни метали. Страната има голям потенциал за водноелектрическа енергия. Алуминиевата руда е единственият голям износ. Слабо развитата инфраструктура на Гвинея и голямата корупция продължават да представляват пречки за големите инвестиционни проекти.80% от населението на Гвинея работи в селското стопанство. Под френска власт и в началото на независимостта си, Гвинея е била голям износител на банани, ананаси, кафе, фъстъци и палмово масло. От независимостта си до президентските избори през 2010г обаче страната е управлявана от аристократи, които са допринесли за обедняването й.

 

12. Афганистан

Picture

БВП на глава от населението: $956
Поради десетилетията войни и почти нулевите чужди инвестиции Афганистан е сред най-бедните страни в света. Безработицата е 33%, а 42% от населението живее с по-малко от $1 на ден.Военните сблъсъци и кръвопролитните вражди са сред основните занимания на афганците от незапомнени времена. Историята никога не е виждала Афганистан да губи вона. Може да са една от най-бедните нации в света, но определено знаят как да се бият. Вместо с традиционна армия, те разчитат на малки атаки, с които да изтощят врага.

 

11. Мадагаскар

Picture

БВП на глава от населението: $934
Основните приходи за Мадагаскар идват от туризма, селското стопанство и миньорските индустрии. Около 69% от населението живее в бедност с по-малко от $1 на ден. Селскостопанският сектор съставлява 29% от БВП през 2011г, докато производството е 15%. Туризмът през 2009г пада с 50% в сравнение с предишни години, а инвеститорите си тръгват.

 

10. Того

Picture

БВП на глава от населението: $899
Тази малка икономика на юг от Сахара страда от анемичен икономически растеж и зависи предимно от селското стопанство както за бизнеса, така и за прехраната си. Именно там е съсредоточена по-голяма част от работната сила. Кафето, какаото и памукът генерират около 40% от износа, като памукът е най-ценната стока за Того. Страната е сред най-големите производители на фосфат в света. Около половината от населението живее в бедност с $1.25 на ден.

 

9. Малави

Picture

БВП на глава от населението: $860
През 2004г около 53% от населението на Малави живее под прага на бедността. През декември 2000г Международният валутен фонд спря паричните помощи за страната поради корупция, след което се оттеглиха и много индивидуални донори. В резултат на това Малави отбеляза 80% спад в бюджета си за развитие.През 2006г Малави беше одобрена за помощи от програмата HIPC. През 2007г САЩ одобри страната за подкрепа от инициативата Millennium Challenge Corporation. Селското стопанство съставлява 35% от БВП, а индустрията 19%.

 

8. Сиера Леоне

Picture

БВП на глава от населението: $849
За икономиката си Сиера Леоне разчита предимно на миньорството, особено на диаманти. Страната е дом на третото най-голямо естествено пристанище в света, където хвърлят котва кораби от цял свят.Сиера Леоне е сред най-големите производители на диаманти, титан, алуминиева руда и злато в света. Въпреки богатствата на страната, 70% от населението й живее в бедност. Филмът „Кървавият диамант“ е базиран на случващото се в Сиера Леоне.

 

7. Нигерия

Picture

БВП на глава от населението: $771
80% от площта на Нигерия е заета от пустинята Сахара. Бедността в страната допълнително се влошава от политическата нестабилност, изключителната уязвимост към икономически шокове и неравенството, което засяга момичета, жени и деца.През януари 2000г новото правителство на Нигерия наследи сериозни финансови и икономически проблеми, включително буквално изпразнена хазна.

 

6. Централноафриканска република

Picture

БВП на глава от населението: $768
Въпреки значителните минерални залежи; резерви от уран, суров петрол, злато, диаманти, дървесина и плодородна земя, Централноафриканската република си остава една от най-бедните страни в света. Диамантите съставляват по-голяма част от износа и отговарят за 40-55% от приходите на страната.Бедността в страната е намаляла незначително до 62% от населението, но трябва да падне наполовина до 2015г, за да достигне целите поставени в програмата за развитие MDG (Millennium Development Goals).

 

5. Еритрея

Picture

БВП на глава от населението: $735
Еритрея се отделя от Етиопия през 1993г, но е силно засегната от италианските колонизатори през 19-ти век. Страната се намира на стратегическо място, откъдето може да се контролира Суецкия канал. Поради тази причина италианците я колонизират само година след отварянето на канала през 1869г, а Британците правят същото през 1941г.Днес икономиката на Еритрея не се е подобрила особено и е сочила само с 1.2% между 2005 и 2008г.

 

4. Бурунди

Picture

БВП на глава от населението: $615
Страна известна с племенните и гражданските си войни. Бурунди никога не се е радвала на мирни времена и в резултат на това е четвъртата най-бедна страна в света. Освен на войните, това се дължи също на географията, слабата правна система, липсата на икономическа свобода, липсата на достъп до образование и епидемиите от ХИВ и СПИН.Около 80% от населението на Бурунди живее в бедност, а 57% от децата на възраст под 5 години страдат от хронично недохранване. 93% от износа на Бурунди е от продажбата на кафе.

 

3. Зимбабве

Picture

БВП на глава от населението: $487
Правителството на Зимбабве пусна най-голямата си банкнота от 100 трилиона долара през януари 2009г. Освен една от най-бедните страни, Зимбабве е също и страната с най-малка продължителност на живота в света – 37 години за мъжете и 34 за жените. Една от причините за голямата смъртност е, че 20.1% от населението е заразено с ХИВ и СПИН.

 

2. Либерия

Picture

БВП на глава от населението: $456
Либерия е една от малкото страни в Африка, която не е било колонизирана от Европа. Вместо това страната е основана и колонизирана от освободени американски роби. Тези роби са станали елита на обществото в страната и са издигнали правителство, което много наподобява това на САЩ.През 1980г президентът на Либерия е свален и в страната следва период на нестабилност и гражданска вона. След убийствата на стотици хиляди души, през 2003г е подписан мир, който води до избори през 2005г. Днес Либерия се възстановява от унищожителните ефекти на войната докато 85% от населението живее с по-малко от $1 на ден.

 

1. Демократична република Конго

Picture

БВП на глава от населението: $342
През 2010г бившият Заир става най-бедната страна в света. ДРК е най-многолюдната франкофонска държава в света – населението й е с около 6 милиона повече от това на Франция.Втората конгоанска война от 1998г опустошава страната. Войната, в която участват поне седем чужди армии, е най-смъртоносният конфликт в света от Втората световна война насам. До 2008г войната е довела до смъртта на 5.4 милиона души.*
В България БВП на глава от населението е $14 200.

 

Източник:
http://iskamdaznam.com

Facebook коментари

1 Comment on Топ 20 най-бедните държави в света

  1. Съединените щати са дом на повече милионери от всяка друга страна в света. Но дали страната наистина е най-богатата в света, зависи от начина, по който измервате.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*