Основните видове готварски ножове

В последните месеци наблегнах на готвеното доста. Смея да твърдя, че аматьорските ми умения се подобряват. Готвя (вече не толкова буламачи), гледам предавания и чета по темата. Преди няколко дни дори стартира и поредното реалити. Не харесвам този тип формати, но поради кулинарната си насока ми стана много интересно. Мисля, че ще има какво да се научи от това предаване. Замислих се, че имам само бегли познания за един от най-важните инструменти в кухнята, а именно ножът. Реших да намеря малко повече информация за видовете готварски ножове и да я събера в тази статия.

Съдейки от прочетеното, избирането на нож не е лесна работа. Понякога дори е грешка да се разчита на популярните марки, защото те вече са се утвърдили на пазара и е възможно допускането на компромис в качеството. Съветите в мрежата са наистина много на брой, но аз ще се опитам да събера основното в няколко изречения.
Преди да закупите нож, е хубаво да го хванете в ръка за известно време, така ще разберете дали ще ви бъде удобен. Разберете количеството стомана в материала, разгледайте изработката, спойките, инструментът трябва да е стегнат и сигурен. Дръжката трябва да е солидна и добре сглобена. Не правете компромис, евтините материали ще ви изиграят лоша шега, след честа експлоатация се разпадат бързо. Ако използвате ножът у дома за всекидневна употреба, изберете добре балансиран. Да не бъде нито много тежък, нито много лек.

Ето и няколко от най-използваните кулинарни ножове:

Chef Knife

 

Нож на главния готвач

Ножът на главния готвач(Chef Knife), още наричан Куг нож (от англ. Cook’s knife) е проектиран за разфасоването на говеждо месо. Днес той е основният нож за повечето готвачи.

Този тип ножове най-често се срещат с приблизително 20 см дължина и 4 см ширина на острието, различните модели варират то 15 см до 26 см дължина. Два са основните вида от този тип , френски и немски.
Немските са дълбоко извити по цялата дължина на острието, а френските имат право острие, което към края си започва да се извива докато не стигне върха.
От техническа и ефективна гледна точка няма разлика между двата типа, изборът зависи от личните предпочитания.
Този тип ножове са предназначени за справяне с всякакви задачи в кухнята, рязане и кълцане на всякакви продукти.

 

Gyuto

Нож на “Японския готвач”

Тези ножове са известни под името “Gyuto”, което в превод означава нож за говеждо. На външен вид приличат на по-плоска версия на френския тип готварски ножове. Японските остриета се различават от останалите с изключителната си острота, това постижение се дължи на острата геометрия и значително по-твърдата стомана използвана за тези изделия. Твърдата стомана има и своите минуси, тя е доста по-чуплива , и при рязане на твърди или замразени продукти може да отдели малки парчета, стружки. Този тип ножове не са предназначени за всяка ръка, бързо се захабяват при неправилна употреба и са твърде опасни за неопитните готвачи, спокойно могат да се нарекат самурайският меч в кухнята. Ако сте решили да използвате такъв, уверете се, че няма да пострадате.

Serrated knife

Серетиран нож

Най- често се използват за нарязването на хляб или други тестени изделия, поради което се наричат и нож за хляб. Според специалисти, назъбеното острие може да свърши почти всяка работа, която ножът на главния готвач не може. Острието на този тип ножове е с дължина около 15 см, то е особено полезно за храни с хлъзгави повърхности, като например: домати, ананаси, дини, цитруси и чушки.

Този тип ножове не са предназначени за кълцане, а предимно за рязане.
Препоръчително е да имате един такъв в кухнята.

 

Нож за обезкостяване

Нож за обезкостяване

Става ясно от името на ножа, че е най-подходящ за обезкостяване на риба, месо, птици. Повечето остриета са предназначени за рязане под права линия, но когато става дума за обезкостяване ще имате нужда от тънък и огъващ се нож. Този тип ножове позволява тези действия Острието му не е предназначено за рязане и сечене на кости.

(От автора: Консумирам само риба, но мисля, че тези ножове са предназначени за тънкостта в кухнята)

 

Нож за белене

Нож за белене

Ножът за белене е малък, острието му е около 10,12 см, предназначен е за рязане и кълцане на малки продукти, като чесън, ягоди, киви, също така и по-меки ядки. Използва се за белене и декориране на различни ястия. Не е подходящ за рязане на твърди продукти, като моркови и целина.

 


 

Съвет: Ако рязането на даден продукт Ви затруднява, а сте сигурни, че ножът е добре заточен, вероятно не използвате правилния за дадената цел.

 

Надявам се статията да Ви е харесала. Ако знаете нещо повече за готварските ножове, споделете го в коментарите или пишете на страницата на Супер Хенди във Фейсбук.

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*