Как да откажем цигарите?

Като един бих казал върл пушач и аз се опитвам да откажа цигарите, но проблема не е в това дали е лесно или не. Според мен, ако наистина желаете да спрете тютюнопушенето  Ви трябват воля и инат. Все пак попаднах на няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни. Не се притеснявайте, няма да рекламираме никакви медикаменти. 

Първата седмица е ад!
Най-трудното е през първите 2 дни, за да преодолеете никотиновата зависимост. Останолото после е в главата. Но не се заблуждавайте: първата седмица е буквално ад. След нея става значително по-леко. Втората седмица е известна като „Дни под ключ”. Все още е трудно, но не толкова, колкото в началото. По-нататък процесът на отказване се превръща в плаване в тихи води, а вашата увереност нараства.

Ангажирай се с идеята напълно!
Досега не съм успявал, защото съм бил само наполовина отдаден на това, което правя. Казвах си, че искам да откажа цигарите, но винаги в ума ми се прокрадваше червейчето на съмнението „Ще се проваля и този път”. Не го записвах никъде, дори не го казвах на някого, например на жена ми, да, дори на нея. Този път обаче го написах. Даже нещо повече: съставих план, дори си направих блог. Зарекох се пред дъщеря ми, че този път наистина спирам цигарите. Разтръбих на цялата фамилия и на приятелите, че вече съм бивш пушач. Стоях он-лайн и се присъединих към форума на отказалите цигарите. Така бях възнаграден. Направих всичко това, за да няма връщане назад. Направих го, за да е максимално трудно и унизително да се върна към старите навици.

Състави си план!
Не трябва изведнъж да ви хрумне ”Ще ги откажа днес.” Трябва да сте готов за това решение. Планирайте го. Набележете си набор от поощрителни награди, дори някой , на когото да звъннете, когато се разколебаете. Напишете всичко това, за да го имате под ръка при спешност. Принтирайте го и го залепете на стената – вкъши и в офиса. Ако оставите да умувате как да постъпите, когато сте разколебан, сте загубен.

Опознай мотивацията си!
Когато критичният момент дойде, твоят мозък трябва да работи логично. „Каква ще бъде вредата?”, кажи си. Ти ще си забравил защо всъщност отказваш цигарите. Правиш го заради децата? Заради съпругата? В името на твоето здраве? За да можеш да тичаш? Заради мацката, с която си, защото тя не понася пушачи? Трябва да имаш много сериозни мотиви, за да си причиниш всичко това. Напиши ги. Принтирай ги. Окачи ги на видно място! И си прочитай тези мотиви всеки ден, при всеки повод.

Без нито едно дръпване, моля!
Мозъкът е „хитър”. Той ще ти казва, че една цигара няма да навреди. В този аргумент има логика, особено, когато ви се допуши. Не се поддавайте! Кажете си още преди да дойде този момент, че няма да си позволите дори едно дръпване от цигара. Защото точно това ще ви навреди. Защото една цигара води след себе си втора, трета, и накрая докато се усетите, вие пак ще пушите. Не лъжете себе си! Едно дръпване от цигарата и веднага всичко ще се върне по старому.

Успех в начинанието!

Източник: http://www.lekarbg.com/

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*