Как да направим иглу?

igloo1Стъпка 1.
Нарежете големи блокове от сух, твърд сняг или лед, както виждате в ляво. Може да използвате трион за сняг или голям нож. Всеки блок трябва да бъде с приблизителни размери:
Дължина – 1м.
Височина – 40 см.
Дълбочина – 20 см
Трябва да режете блоковете така, че да създавате кръгла дупка под вас.

igloo2

 

Стъпка 2.
Започнете да образувате кръг с блоковете около дупката, като трябва да изрежете блоковете под ъгъл, както виждате на изображението. Така по-лесно ще образувате купол

 

igloo3

 

Стъпка 3.
Трябва да изграждате стените с припокриване на блоковете, като поставяте опората на тухлите навътре.
Изрежете отвор под стената, който ще служи за вход, също така издълбайте под иглуто канал, който да води навън.Може да поставите няколко блока напречно, така ще образувате ледено легло.

 

igloo4

Стъпка 4.
Последният блок за завършване на структурата, трябва да е по-голям от оставащата дупка. Поставете го отгоре на иглуто и с леки движения и шлайфане го наместете на мястото.

 

 

igloo5

 

Стъпка 5.
Топлината от тялото Ви ще бъде в капан вътре, а студеният въздух ще преминава от вътре, вън през канала който изкопахте. Поставете и отвор за въздух. 

 

igloo6

 

Завършване на иглуто.
С топлината вътре, стените ще се разтопяват леко и пак ще замръзват, това ще ги превърне в гладка и херметична повърхност. Над входа на иглуто поставете покрив от ледени блокове, така ще предотвратите снежните ветрове.

 

 

ВНИМАНИЕ! Изключително важно е да се направи най-малко една дупка за въздух в покрива, за да се избегне задушаване. Иглуто ще бъде много топло вътре от топлината от тялото ви, дори и да студено и ветровито навън. Без вентилация, може да бъде смъртоносно. Също така, използването на печки в затвореното пространство не се препоръчва поради опасно натрупване на въглероден окис.

 

Превод: Super Handy
Източник: http://www.i4at.org/lib2/igloo.htm

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*