Китай ще изпрати космически апарат с роувър на Марс догодина.

Китай започна сравнително късно усилията си да изследва космоса. САЩ, Русия и други страни вече бяха създали пътища към Луната и отвъд нея, преди Китай въобще да започне да изпълнява някаква космическа програма. С днешна дата обаче, Китай наваксва изгубеното време с невероятни темпове.

След успешните мисии на Луната, включително първото кацане на далечната страна на земния спътник, Китай сега гледа към Червената планета за следващата си голяма космическа мисия.

Както съобщава CNN, Космическата агенция на Китай планира мисия да Марс, която може да стартира още през следващата година. За плановете разказа Ву Уай Рен от Космическата агенция на Китай, участник в лунната програма.

„През последните 60 години постигнахме много успехи, но все още има голямо разстояние между нас и световните космически сили. Трябва да ускорим темпото си“, казва Ву по време на презентацията. „Следващата година ще пуснем сондата към Марс, която ще обикаля около планетата, а след това ще се приземи и проучи Червената планета.“

От известно време Китай включва Марс в бъдещите си планове и дори работи за симулиране на марсиански селища, които един ден могат да служат като модел за действителни човешки колонии на Червената планета.

Задачите за марсианската мисия на Китай през 2020 г. са синхронизирани с предишни мисии, извършвани от други страни на Марс. Сондата ще бъде оборудвана с камери с висока разделителна способност и различни инструменти, докато роувърът ще носи редица камери, както и детектор за магнитно поле и инструменти за тестване на образци от повърхността.

Китай планира да изстреля сондата в космоса някъде около юли следващата година, като космическият кораб ще пристигне на Марс в началото на 2021 г., преди вероятно да кацне на повърхността няколко месеца по-късно.

Източник: www.megavselena.bg

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*