За първата трансплантация на глава в света ще използват виртуална реалност

Плановете на Sergio Canavero да извърши първата трансплантация на глава в света звучи повече като фантастичен роман, а не като реално намерение, но неговите идеи добиват все по-голяма медийна популярност.

Неврохиругът наскоро разкри, че той и екипът му възнамеряват да използват виртуална реалност, която ще помогне на пациентите му да привикнат към новият свят който ще им предлага.

Докторът се надява до края на 2017г. проектът HEAVEN да влезне в сила, благодарение на който те ще осъществят първата операция. Екипът му има за цел да присъди глава на жив човек към тяло на вече мъртъв, по-конкретно в констатирана мозъчна смърт. Операцията трябва да бъде извършена за 36 часа, тя ще включва  повторното свързване на отрязания гръбначен мозък и югуларната вена.

2-b

Критиците на проекта казват, че процедурата може да доведе непознаваеми количества емоционален стрес и дълбоко психологическо объркване на пациента. Лекари споменават, че пациентът може да изпадне в ситуация по-тежка от смъртта.

Като отговор на тази критика, проектът HEAVEN ще се обърне към виртуалната реалност, която да помогне за прехода на пациентите към новия му плътен свят.

Системата за Виртуална реалност е разработен от здравната технологична компания Inventum Bioengineering Technologies. Използвайки симулация за физически действия, се надяват пациентите лишени от двигателни функции да превъзмогнат стреса от бъдещата промяна. Идеята им е да въведат в системата ВР, всеки пациент месец преди трансплантацията.

Хората които подкрепят проекта стоят здраво зад него, може пък съвсем скоро да заживеем в интересен свят.

Източник:
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/world-s-first-head-transplant-will-use-virtual-reality-to-prepare-patients/

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*