5 Космически събития, които трябва да се случат през 2017г

  1. Quadrantids метеоритен дъжд

Благодарение на опашката от отломки на астероида 2003 EH1, новата ни година ще започне с красив метеоритен дъжд през нощта на 3-ти и 4-ти януари. Земята ще се потопи в прекрасен звезден дъжд. Събитието ще бъде по-ясно видимо от северното полукълбо, но ще може да се наблюдава почти от всякъде. Очакват се около 100 падащи звезди на час.

 

  1. Juno изследва Юпитер

Juno e мисия на НАСА, която има за цел да изследва Юпитер. Juno навлезе в орбитата на Юпитер през 4-ти юли 2016г, но едва в края на годината започва да разкрива какво се крие в облаците на газовия гигант. Ще представи ненадмината информация за химичния състав и структурата на планетата. Апарата е снабден и с уникална камера, която ще представи невиждани до момента картини.

  1. Тест за SpaceX

Всички сме запознати с проваленото изстрелване на ракетата Falcan 9, която се взриви преди полет. Което доведе до доста загуби на компанията, но и не само на нея. SpaceX възнамерява да възобнови стартовете на ракетите през 2017г., ако проблемите бъдат отстранени те ще променят историята, защото възнамеряват да използват ракетите за многократна употреба.

 

  1. Старта на ТЕSS

Благодарение на телескопът Кеплер ние научихме за хиляди чужди светове, но през 2017г. НАСА ще стартира неговият наследник TESS. Той ще бъде насочен към 200, 000 ярки звезди и очакването е да намери около 500 планети с размерите на земята. Те за кратко минават между нас и звездите, като затъмняват определени зони, това е метода на засичане. Тази технология позволява да се измери съдържанието на атмосфера и вероятно ще разберем дали новите светове са подходящи за живот.

  1. Китай към Луната

Китай успешно продължава своето космическо развитие, През 2017 година ще стартира мисия до Луната, която ще трябва да донесе 2 кг лунен реголит. Тази задача ще бъде поверена на Chang’e 5.

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*