10 снимки, които разказват различни съдби (16+)

Често разглеждам една моя любима страница www.iskamdaznam.com, там попаднах на тези 10 невероятни снимки, и като любител на фотографията реших да ги споделя с вас.
Те предават разтърсваща история, толкова силна, че може да промени света и да пробуди всеки един от нас.

От запомнящите се снимки на трагичната смърт на Омайра Санчес до ужасяващите снимки на Бхопалската катастрофа от 1984г, силата на фотографията все още е жива и непобедима. Това са 10 снимки, които шокираха света.

1. Косовските бежанци

1

Карол Гузи е първата жена, която получава наградата Пулицър за новинарска фотография. Най-скорошния си Пулицър тя печели през 2000г със своите снимки на бежанците от Косово.

На тази виждаме Агим Шала, момче на 2 години, чието семейство го прехвърля през ограда от бодлива тел. Хиляди бежанци от Косово са се събрали отново със семействата си в Кукъс, Албания.

2. Война под краката

2

Фотографът от Los Angeles Times Каролин Коул е направила тази ужасяваща снимка по време на командировка в Либерия. На нея виждаме опустошителните ефекти от гражданската война в страната. Гилзи покриват цяла улица в Монровия. Столицата на Либерия е най-засегната, защото там са се водели жестоки сражения между правителствената армия и бунтовниците.

3. Клане в тайланд

3

Нийл Улевич печели Пулицър през 1977г за серия снимки на безредици и бруталност по улиците на Банкок, Тайланд.

Клането в университета Тамасат се случва на 6 октомври 1976г. Тогава студенти, които протестират срещу фелдмаршал Таном Киткачорн са брутално нападнати.

Киткачорн е бил диктатор, планиращ да се върне в Тайланд. Завръщането му обаче провокира много бурни протести. Протестиращите и студентите са пребивани, осакатявани, застрелвани, обесвани и изгаряни до смърт.

4. След бурята

4

Патрик Фарел от Miami Herald е уловил смразяващи моменти с пострадалите в Хаити през 2008г. Той е документирал трагедията с внушителни черно-бели снимки. На тази снимка от поредицата „След бурята“ виждаме момче, което бута количка, след тропическата буря Хана.

5. Силата на един

5

През 2006г израелските власти нареждат евакуацията на нелегални селища като Амона. Одет Балилти, израелски фотограф за Assiciated Press, е на мястото, когато евакуацията прераства в насилствени и безпрецедентни сблъсъци между заселниците и полицаите. На снимката виждаме смела жена, която се опълчва срещу властите.

Като повечето снимки в този списък, тази също е обект на много спорове. Според Инет Нили, 16-годишната еврейка на снимката, „снимка като тази е голям позор за Израел и не е повод за гордост. Изглежда сякаш е някакъв значим момент, но не това се случи там. В Амона се случи нещо съвсем различно. На снимката ме виждате сама срещу много, но това е само илюзия – зад мнозината стои един човек – Олмерт, а зад мен са Бог и хората на Израел.“

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*