10 Неща които трябва да знаем за да оцелеем в гората

Преди да изброя 10-те неща нужни за оцеляване, ще кажа няколко без които не трябва да тръгвате на поход.  Винаги започвайки някое приключение взимайте със себе си:
Карта – с предварително означен маршрут.
Палатка, раница, нож, фенер, запалка и кибрит, метално канче, прашка, хартия, компас, съд с вода (Най-добре едно стъклено и едно пластмасово шише)
Дълготрайна храна, консерви, сухари, полуготови супи.
Телекомуникационни средства: телефон, радиостанция.

Нека започнем

1

1. Не изпадайте в паника, ако сте се загубили
Губенето на самообладание е по-опасно от почти всичко, защото паниката възпрепятства най-полезният Ви инструмент: Ума. В момента, в който осъзнаете, че сте се загубили, спрете, помете дълбоко въздух и се успокойте. Най-добре да следвате каноните на акронима СТОП.

S = sit down / седнете

T = think / помислете

O = observe your surroundings / огледайте заобикалящата ви среда

P = prepare for survival by gathering materials / подгответе се за оцеляване, като започнете да събирате материали

2. Намерете ориентир.
Хубаво е да направите марка, нея може да използвате, като изходна точка. Може да използвате резервна дреха, купчина камъни, маркиране на дърво, може да използвате нещо, което ще си вежда от разстояние. Това ще ви бъде полезно да не изгубите моментното си местонахождение.

Намерете вашите основни направления- слънцето изгрява от изток и залязва на запад.
– Например, ако в късният следобед слънцето е от дясната Ви страна, значи вие гледате с южно изложение.
– Ако знаете, как да откриете полярната звезда, това ще се окаже безценно в такъв момент.

3. Останете на мястото което сте
Това ваше действие увеличава шансовете да Ви намерят, също така намалява изразходваната енергия на тялото. Ако сте с някой друг, не се разделяте. Когато сте двама или повече, числената в сила ще помогне за вашето оцеляване.
Ако навън е горещо намерете сенчесто място, на което значително ще намалите риска от дехидратиране или слънчево изгаряне. Не се изкушавайте да премахнете облеклото си, тъй като това само увеличава тези рискове.

How to build a fire

4. Запалете огън

Хубаво е когато тръгвате на поход, винаги да носите запалителни средства.(запалки, кибрит)
Трябва да знаете, че поддържането на хубав огън в продължение на часове не е лесна работа, особено когато се намирате в гарата. Стремете се да не палите голям огън, защото количеството гориво ще е значително повече. Хубаво е да започнете кладенето на огън преди да се усетите, че Ви е нужен. Дори на вън да е горещо, набавянето на сухи дърва е по-лесно преди смрачаване. Огънят ще ви даде чувство за уют и безопасност.

Важно:
– Когато прецените, че сте събрали достатъчно дърва за огъня, не спирайте да трупате, докато не направите повече от три купчини с еднакъв размер. След което вероятно ще имате достатъчно гориво за нощта.

– Ако успеете да направите  силен огън, може да изгорите зелени или иглолистни клони, те ще направят димът по-плътен, и видим от далеч.
– Опитайте се да намерите сухо дърво, обикновено са лесни за събаряне с рамо. Внимавайте да не пострадате.
– Запалете огън, далеч от такива сухи дървета и храсти. Внимавайте с количеството изразходвани дърва.

Как да запалите огън с подръчни средства?(Не съм го изпробвал лично)

5. Сигнал за помощ.
Когато изпаднете в подобна ситуация, е необходимо да сигнализирате с някакъв сигнал. Можете да свиркате, да издавате звуци или да вдигате шум, като удряте два камъка. Аз бих пял песни, ще ме разведрят, а и няма да ми писне бързо.
Ако е възможно маркирайте местоположението си така, че да може да се вижда от въздуха. Ако се намирате в горска поляна, направете три купчини тъмни листа или клони във формата на триъгълник. В пясъчен район може да начертаете голям триъгълник. Може да запалите и три огъня в права форма, или отново под формата на триъгълник. Имайки предвид колко е сложно подхранването на огън, трябва да прецените, дали това е възможно. Триъгълната форма е приета, като сигнал за бедствие.

6. Разузнаване на района около вас.
Не трябва да се отдалечавате много от набелязаната от Вас нулева точка, както вече казах, трябва да имате видимост към марката която сте направили. Въпреки това, трябва да разузнаете заобикалящата Ви среда. Може да намерите подслон, вода, храна или други полезни неща оставени от някого друг. Оглеждайте се за консерви, запалки, за всичко което Ви се стори полезно.

3

7. Намерете източник на вода
В подобна ситуация силните човешки организми могат да издържат до 3 дни без вода, но това не трябва да Ви успокоява. Ако останете дехидратиран до вторият ден, вече няма да имате сили за нищо. За това, едно от първите неща е да намерите, колкото е възможно по-чист източник на вода. Най-добрият източник е изворната вода, но шансът за откриването на такава е малък.

Пийте умерено количество вода, колкото повече пиете, толкова повече ожаднявате.
Като източник на вода можете да използвате сутрешната роса, като я съберете с дреха, след това изстискате или директно изсмучете от нея. Вода се събира и в скални процепи.

8. Пречистете водата.
Препоръчително е когато тръгнете на поход да носите с Вас метално канче или друг метален съд. С него ще можете да преварите мръсна вода, достатъчни са около 3 минути на огъня. Така ще убиете бактериите. Ако имате пластмасово шише може да го оставите на слънце, за около 6 часа, така ще убиете повечето организми във водата. Не бързайте да пиете мръсна вода, по-добре жадни за кратко, а не болни. Няма да Ви се отрази добре отпаднало състояние, в подобна ситуация. Ако водата която намерите е пълна с утайка, методът с пластмасовото шише няма да проработи.

9. Намерете или си направете подслон
Препоръчително е когато тръгвате на дълъг поход, да носите палатка със себе си.

Защото без подходящ подслон, ще бъдете изложени на атмосферните влияния, което застрашава вашето здраве. За щастие, горите се пълнят с инструменти и ресурси, с които да приютят всеки изпаднал в беда.
Ето няколко неща, които можете да използвате.
– Може да използвате, хоризонтално разположен клон на някое дърво. Върху което да подпрете диагонално други клони и да ги покриете с листа. Така ще получите импровизиран заслон. Заградете колкото се може повече страни, за да се предпазите от атмосферните влияния.

Пещерите са добро укритие, но вече може да са заети от други горсти животни. Проверете внимателно, защото е възможно да пострадате.
Ако има сняг, може да изградите снежна пещера. Снегът е добър изолатор и ще ви държи уютно.
Не изразходвайте твърде много енергия в изграждането на перфектният подслон, ще Ви е нужна.
Не прекарвайте много време в това място, така намалявате шанса да ни открият

 

4

10.Намерете безопасна храна
Когато тръгвате на поход винаги взимайте нещо за хапване, препоръчително е това да бъде по-трайна храна, като консерви или сухари.
В случай, че не сте го направили, трябва да знаете, че възрастните организми могат да издържат до 3 седмици без храна, ако не е студено. Уверете се, че храната която намерите е безопасна. Внимавайте да не се отровите или заразите.
Не се страхувайте да ядете насекоми и други буболечки. Те са пълни с протеини, няколко скакалци могат да се окажат причината за вашето оцеляване. Имайте предвид, че трябва да ги готвите, защото е възможно да са пълни с паразити.

Да не се консумират никакви гъсеници, ярко оцветени насекоми, или който и да е от насекомите, които могат да хапят или жилят. Премахване на краката, главата и крилата на всяко насекомо преди ядене.

Избягвайте да ядете всякакви гъби или горски плодове, които виждате, без значение колко сте гладни. Това е по-добре да си гладен, отколкото да ядеш нещо отровно. Много плодове в гората, особено бели плодове, са отровни.

Ако сте в близост до вода, рибата е най-доброто решение.

Източници:

http://survival-tips.info
http://www.wikihow.com/Survive-in-the-Woods
http://bg.wikipedia.org/

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*