Можем ли да си посадим технология ?

Обикновено, когато мислим за минно дело, за скъпоценни метали, ние си представяме тъмни, тесни пещери или дупки в земята, които са малко грозна гледка. Но ето че, учените са открили съвсем нов начин за добив на скъпоценния полу-метал германий (обикновено се използва в компютрите) и това не е както можете да очаквате, скъп и сложен прожес в някоя свръх модерна лаборатория. Вместо да ходят под земята, те са открили как да добиват германий от свежите зелени растения.

Ройтерс съобщава, че учени от Фрайбург Минно-Technology може да извличат елемента от някои растения. Те включват слънчоглед и царевица (Сега разбрах, защо извънземните във филмите винаги кацат на царевични полета, те просто си събирали германий). Тази минна техника е била използвана в миналото за да се събира златото и медта. Въпреки това, доставчиците на германий много рядко използват мотика в процеса на добив, така че този подход е изключително необичаен.

“В Германия ние го наричаме добив с растения,” Професор Херман Хаймлер, който работи по този проект, заяви пред Ройтерс. Те събират растенията, които естествено абсорбират германий от почвата чрез корените. След това те се обработват и се оставят да ферментират, за да могат учените първо да извлекът биогаз (добива на който ефективно препокрива по-голямата част от разходите за процеса), а след това извличат германий.

Има търсене за германий, тъй като той е основен елемент за съвременния живот. Сплавта от силиций и германий се използва широко в електрическите компоненти на смартфони и компютри, тъй като тя може да транспортира електрически заряд много бързо.

По настоящем германия се добива или от мини или от изгарянето на въглища. Като цяло германия е естествен продукт и се среща в почвата, но добива му е много труден. Въпреки това разстенията успяват да го извличат и абсорбират без никакви затруднения, съответно събирането на разстения е далеч по-евтин и лесен процес, отколкото копаенето на мини. Това само по себе си окзава и благоприятно влияние върху околната среда. Защото планетата както и ние сме жив организъм и не вярвам някой да предпочете да му направят рана, която няма да заздравее, вместо да обръснат космите от дадена част от тялото му, които така или иначе след време отново ще пораснат. В момента добива на германий от разстения не е особено задоволителен, но учените работят усилено по оптимизирането и увеличаването на добива.

И кой знае, може някой ден растенията да бъдат генномодифицирани до такава степен, че да раждат направо готови чипове.

 

Източник: “http://www.iflscience.com/”

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*