Най-добрите упражнения за мозъка

Различни проучвания по темата, включително и последното направено тази пролет, показват че всякакви упражнения способни да ускорят пулса и да накарат човек да се поти за продължителен период от време – като при така познатите аеробни упражнения, или кардио – оказват значителен и силно положителен ефект върху мозъка. Според учените, интензивната аеробиката е ключът за здравия мозък, също както и за здравото сърце.

Някои от ефектите от упражненията, като например подобреното настроение, могат да се проявят още след първите минути от започване на тренировката, докато други, като подобряването на паметта, могат да отнемат до няколко седмици. Но при всички случаи, най-доброто упражнение за вашия мозък е интензивната аеробика, която може да правите периодични, за поне 45 минути на ден.

В зависимост от търсените ползи, може да пробвате бързо ходене или джогинг. Проведено проучване сред хора с тежка хронична депресия показва, че само 30 минути бягане на ден, в продължение на 10 непрекъснати дни, може значително да намали клиничните симптоми на депресия. Но аеробните упражнения имат ползи и за хора, които не страдат от депресия, упражненията от този тип намаляват хормоните на стреса в кръвта, като адреналин и кортизол.

Според британско проучване от миналия месец, ако сте ударили 50-те, най-добрите резултати ще постигнете като комбинирате аеробни упражнения със силови и разтегателни такива. Към аеробиката може да включите други интензивни упражнения, като силови тренировки с тежести, йога или упражнението ‘планк. Всичко, което може да накара „кръвта да заври“. Според други проучване проведено сред доброволци над 60 годишна възраст, ходенето за поне 30 минути дневно за 12 седмици, увеличава плътността на невронните връзки в хипокампуса – областта в мозъка отговорна за ученето на нови неща и извикването на спомени.

Изследователите все още не са наясно как точно упражненията от този тип имат такъв ефект върху мозъка, но едно възможно обяснение е, че увеличеният кръвен поток снабдява мозъка с допълнително енергия и кислород, което му позволява да се поддържа и развива. Така че, ако сте в добро здраве и искате това да е така до дълбоки старини, нямате извинение да не правите интензивни упражнения за поне 45 минути на ден, възможно най-много дни в седмицата.

Източник:
http://snauka.com/naj-dobrite-nauchno-obosnovani-uprazhneniya-polezni-za-mozaka/

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*