Класическа боб чорба

Не съм някой майстор кулинар, но продължавам да споделям с вас приготвените от мен ястия. Естествено, това не са мои рецепти, а вече доказали се вкусотии, които и аз пробвам да приготвя понякога. Та реших се аз да се пробвам с нещо традиционно и така се спрях на класическата бобена чорба. Да си призная, като за първи път се получи страхотна!

Ето и какво ни е нужно за рецептата:

– боб – 500 г
– моркови
– 2 броя
– чушки – 2 – 3 броя (Аз използвах сухи)
– домати – 1 пресен (Може и от консерва)
– лук – 300 г кромид
– олио – 200 мл
– брашно
– 50 г
– магданоз
– джоджен  (1 връзка пресен, може и сух)
– червен пипер – 20 г
– сол – на вкус

 

Начин на приготвяне

Сложете предварително накиснатия боб с 2л. вода да кипне. Оставете го да ври около 15 минути. Отцедете го и го сложете отново на котлона, но с 3 л.  гореща вода. 

Оставете да ври за около час и 30 минути без да покривате с капака плътно (Варенето зависи от самия боб, можете да опитвате от време на време, за да не го преварите).
Добавете предварително почистените и нарязани ситно лук, моркови, чушки.

След час добавете обеления и нарязан домат. Запържете брашното в сгорещеното олио, до получаване на златист цвят. Добавете червен пипер, разбъркайте за кратко и разредете с малко от бульона на боба. 

Прибавете запръжката в тенджерата, като разбърквате. Кипнете отново за 5 минути, свалете тенджерата и добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен.

Вкусно беше наистина, дано и на вас да ви допадне!  

 

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*