Как се прави слънчев колектор от кенчета

Здравейте, макар, че днес ми е леко ленив ден, реших да не прекарвам времето си пред телевизора, а да преразкажа тази статия за Super Handy. http://goo.gl/4Bixs8
Статията е написана от: Daniel Strohl

Авторът е решил да се възползва от южното изложение на неговия гараж и по този начин да го отоплява от слънчевите лъчи. Идеята му е да направи слънчев колектор от безалкохолни кутийки и подръчни материали.
Ето какво е постигнал той.

1Първо Daniel Strohl е изработил кутия от подръчни материали, шперплат и летви. Изчислил е, че кутия ще събира 50 кенчета (5 реда, по 10 кенчета).

2

3След това авторът изолирал краищата на дървената кутия със силикон, с цел да се съхрани топлият въздух.

4Вече съществуващите отвори на алуминиевите кутийки ще е използвал за връзка с останалите, но за целта е направил по още един отвор от долната страна на всяка алуминиева кутийка(без последната). По описание на автора, отворите трябва да са с размер около 4,3 инча.

 

5Алуминиевите кутийки трябва да се слепят една с друга. Това става с помощта на лепило или силикон. Трябва да ги свържете, така че да образуват 5 тръби от по 10 кутийки. Свързването става, като слепяте последователно кенчетата, всяка горна част на кутийката, за долната на предходната. След свързването на кутийките, те трябва да изсъхнат добре.

6На последните алуминиеви кутии, трябва да се направи страничен отвор, както е показан на снимката по-горе(Без да се правят отвори от долната страна на кутиите). Това значи, че всяка от петте тръби, ще завършва в долният си край със странично перфорирана кутия. Отворите са проникване на външният въздух.

7След, като тръбите изсъхнали добре, Daniel Strohl ги боядисал в черно. Черният цвят най-добре абсорбира слънчевите лъчи. В горната част на кутията направил отвор, като оставил 4см. разстояние от тръбите и горната част на кутията, за да може въздухът да излиза от там.

8В отвора поставя вакумна, мека тръба с диаметър 2 инча.

9В долната част на кутията, авторът поставя друга, вакумна приставка, която ще разпределя, равномерно входящият въздух. (Авторът не пояснява, какъв отвор трябва да се направи)

10Авторът закрепя алуминиевите тръби за дървената кутия със силикон. Също така споделя, че по добрият вариант за всмукване на външния въздух, е във всеки отвор от странично пробитите кенчета да влиза по една тръба. Така въздухът няма да пропуска кутиите.

11Предната част на дървената кутия Daniel Strohl е покрил с плексиглас. Авторът е направил и стойка на колектора от ПВЦ тръби.

Цялата статия може да видите на: http://goo.gl/4Bixs8

П.П Не съм изпробвал идеята, за това може да има несъответствие от техническите разяснения. Също така се извинявам, ако има грешки при превода.
Моля всеки, който е опитал да конструира подобно нещо, да сподели в коментарите, за да мога да допълня статията.

Поздрави,

Източник: http://blog.hemmings.com/index.php/2007/04/26/almost-free-garage-heat-just-drink-a-lot-of-soda/

 

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*