Защо не кихаме докато спим?

Кихането е съвсем нормален рефлекс, но по време на сън е много малко вероятно да кихнем, най-малкото защото ще се събудим. Защо, обаче това е така?

Много учени си задават този въпрос. Всъщност, оказва се, че знаем много малко за това какво се случва с нервната система докато спим. Повечето учени са наясно, че кихането по време на сън е невъзможно. Стивън Ший [Steven Shea] от Орегонския университет признава, че е изследвал стотици спящи хора, и никога не е наблюдавал някой да кихне по време на сън. Но признава, че не е и опитвал да провокирал подобен сценарий.

Той обаче си спомня история с хронично кашлящо момче, което при заспиване спира кашлицата. При изследване се установява, че при постигане на дълбоката фаза на съня, този рефлекс се потиска. Това кара доктор Ший да се замисли защо не кихаме докато спим.

Първо, в леглото сме изложени на много по-малко фактори, предизвикващи кихане – няма други хора, животни, прах. А тези, които кихат при наличието на ярка светлина – логично спят на тъмно.

Съществуват и физиологични фактори – сънят преминава през различни фази. Леката REM фаза съставлява от 20 до 25 % от цялото време за сън. През това време ние сънуваме. Очите ни се движат под клепачите, мозъчните вълни са подобни на тези, когато сме будни. От друга страна, в дълбоката фаза на съня, когато сме непробудни, централната нервна система използва други механизми за потискане на рефлексите.

 

При дълбокия сън е по-трудно да се достигне подсъзнанието, тогава работят множество системи за потискане на рефлексите, съответно и кихането. В тази фаза на съня, дори докосване по ръката се регистрира за нещо незначително, и това се вижда на скенерите. По време на дълбокия сън, таламусът и церебралният кортекс си взаимодействат взаимно за поддържане на тишина в мозъка.

„Красотата на съня е в незабавният обрат, който се случва по време на опасност. Ако стимулът е достатъчно значим, като миризма от дим, той може да премине тази бариера и да ни събуди,“ обяснява Ший.

Поради тази причина, на теория стимулът, който би ни накарал да кихнем, първо би ни събудил, и едва след това би предизвикал кихане.

По време на лекия REM сън кихането се блокира и с използване на допълнителен механизъм. Често сънуваме екстремни ситуации, че тичаме, бием се с дракони и упражняваме различни физически дейности. Бързият сън блокира мускулите ни така, че да не можем реално да осъществим сънищата си. А кихането е доста сериозно координирано събитие, в което участват различни групи мускули по цялото тяло. Така че, когато е наличен дразнител предизвикващ кихане, повечето ни мускули са парализирани и вероятно кихаме единствено в съня си.

 

Източник:
http://svezhanauka.com/zashto-ne-kihame-dokato-spim/

 

Facebook коментари

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*